Alfred Hafkenscheid

Geboren 29-02-1936, kunstschilder

Autodidact, woont en werkt in Schipborg (Drenthe). Schildert met olieverf op linnen, altijd in een reeks, doeken van hetzelfde formaat, omkaderd door de lijst, het volgende beeld voortkomend uit het vorige.

Vervreemdende landschappen en figuren, ingesloten en verlaten, vervormd in de ruimte. Verinnerlijkte beelden van de kunstenaar, die gevormd zijn vanuit gevoelens van eenzaamheid, angst en vervreemding uit zijn verleden, die weer worden opgeroepen en om expressie vragen door confrontaties met de beelden en ervaringen in het heden.

Zijn specifieke schildertechniek en kleurgebruik roepen een bijna magische sfeer op, waarin zijn figuren als het ware zijn gevangen en die tegelijkertijd de toeschouwer bevangen. In deze ontmoeting, in deze clash between the inner world and the alien world outside, kun je de schoonheid in het werk van Alfred Hafkenscheid ervaren.

Biografische gegevens:

1936 Geboren te Blitar, Nederlands-Indië, op 29 Februari.
1942 - 1945 Verblijft met zijn moeder en twee zussen in verschillende concentratiekampen op Java.
1943 Zijn vader overlijdt bij de aanleg van de Birma spoorlijn.
1946 Komt naar Nederland met zijn moeder en twee zussen; het gezin gaat bij een oom en tante in Hilversum wonen en vanaf 1950 in een eigen woning in deze plaats. Volgt eerst twee jaar de MULO en daama de driejarige HBS; begint ondertussen als autodidact te tekenen en te schilderen.
1957 Ontmoet de schilder Barend van Voorden in Kortenhoef, die hem raadgevingen bij het tekenen en schilderen gaat geven. Deze vriendschap zal duren tot aan de dood van Van Voorden in 2000.
1959 - 1960 Vervulling militaire dienstplicht.
1968 Vestigt zich in Drenthe (eerst in Anloo, vanaf 1970 in Schipborg); wordt medewerker van restaurator van muurschilderingen Jelle Otter.
1960 Zijn moeder overlijdt en hij vernietigt een groot deel van zijn vroege werk bij het ontruimen van haar huis.
1971 Wordt toegelaten tot de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR); huwt met Luchiena ('Giny') Enting; Wordt lid van het Drents Schildersgenootschap.
1974 Geboorte van  zoon Johannes.
1977 Geboorte van zoon Matthijs.
2012

Publicatie boek: Alfred Hafkenscheid - Schilderijen en tekeningen

Premiere documentaire: Hafkenscheid (door Lydia Tuinman)

Winnaar Grote Culturele Prijs van Drenthe 2012

https://www.instagram.com/alfredhafkenscheid/